zaterdag 9 februari 2013

Meer koopzondagen in Gouda?


 
Gouda heeft op dit moment 12 koopzondagen. Diverse winkeliers maken hier gebruik van, maar ook heel veel winkels blijven op deze dagen gesloten. Dit gebeurt deels uit principiële overwegingen, maar deels ook vanwege het feit dat er op die dagen naar hun mening gewoon te weinig (extra) omzet wordt gedraaid.
Met name de kleine winkeliers kiezen er vaak niet voor om 7 dagen per week open te zijn.
In de gemeenteraad heeft een raadsmeerderheid middels een motie het college opgeroepen om te streven naar meer koopzondagen. Deze wens komt voort uit een wetsvoorstel die onlangs in de Tweede Kamer is aangenomen om het aantal koopzondagen te verruimen.
De gemeenten krijgen op basis van dit wetsvoorstel de mogelijkheid om zelf de koopzondagen in te vullen.
Naar verwachting zal de Eerste Kamer ook met het wetsvoorstel instemmen.
Over enkele weken organiseert de raad een hoorzitting met inwoners uit de stad om argumenten voor en tegen te vernemen en zo een afgewogen standpunt te kunnen innemen.

Het is belangrijk dat u ook uw mening geeft en dat kan u doen door te reageren op deze blog, maar het kan ook op de website van de gemeente Gouda: www.gouda.nl/koopzondag
U kunt daar tot 15 februari terecht voor uw reactie.

De ChristenUnie is kritisch over uitbreiding van de koopzondagen, maar wil in deze fase vooral goed naar u luisteren!

 

 

4 opmerkingen:

  1. Als koopzondagen louter en alleen moeten leiden tot meer omzet van handel en horeca is 12 dagen meer dan genoeg blijkt uit landelijk onderzoek en de branches zelf. Nog los van opvattingen van personeel en de zwervende toerist.
    Reuring in een stad en het gewone, maar ook de stilte en het open zijn van goede plekken voor koffie en thee en koek. Ontmoetingen op bijzondere plekken zoals de nieuwe bibliotheek, de Nieuwe Garenspinnerij, Schipperswachtlokaal, eten aan de Singel(?) pannenkoeken eten op de Pannenkoekenboot(?), maar ook de stilte door het kunnen dwalen in de stad, maken dat met 12 koopzondagen er meer dan genoeg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat het verstandig is te luisteren naar de winkeliers. Zij knnen inschatten of bepalen wat voor hen nut of noodzaak is o op zondag open te zijn.
    En gezien het kleinsteeds karakter van onze stad lijkt het mij goed naar de kleinere winkeliers te luisteren en misschien egenstrijdig ook naar de facililterende ondernemingen van de horeca. Mijn opvattingen als koper zijn veel minder interesaant, omdat ik misschien ook wel eens elf uur 's avonds zo maar eens zin in een nieuwe jas, scheermachine of zeep zou kunnen krijgen. Daarvoor moet ik naar New York. Ben van Bommel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enerzijds doen vastgestelde openingstijden sterk denken aan de vroegere gilden, die met dergelijke maatregelen de concurrentie beteugelden om ondernemers te beschermen. Wil men dat nog steeds?

    Anderzijds is de vraag, wat het doel van meer koopzondagen is. Meer omzet voor de winkeliers? Is bekend in hoeverre die omzet bepaald wordt door de openingstijden? Wordt de omzet niet juist nu vooral beperkt door te weinig koopkracht en te grote onzekerheid over de toekomst bij de consumenten? De feiten hieromtrent zullen moeten worden meegewogen.

    Bregje de Wit,Gouda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de indruk dat dit vanzelf een eigen dood sterft, als er te weinig publiek heeft en er te weinig wordt verdient stopt de winkel vanzelf met de openstelling. Laten we een dag van rust en ontspanning hebben dit is goed voor lijf en geest.

      Verwijderen