Afgelopen zaterdag hebben drie partijen het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gepresenteerd door o.a. twee discussies in de Raadszaal.
Elke discussie werd ingeluid door een weblog. Zo vertelde Anke Huisman-Mak ons over de huidige trendwatchers die niet in zijn voor de schijf van vijf maar wel pleiten voor duurzaam omgaan met voedsel en kopen van voedsel uit de omgeving. Zij sprak de wens uit van het leegstaande belastingkantoor een stadskas te maken waar verantwoorde groenten worden gekweekt.

De eerste discussie over het niet weggooien van voedsel resulteerde in
a. Komen tot een coördinatiepunt waar voedsel van o.a. horeca wordt gebracht voor de voedselbank
b. Resten groenafval te bestemmen voor een biomassacentrale
Door de inbreng van Piet van der Sluijs als voorzitter van de voedselbank zal er ook gekeken moeten worden naar het eerder uitbetalen van de uitkeringen om het gaan naar de voedselbank tegen te gaan.
De tweede discussie ging over het aannemen van medewerkers met een beperking , waarbij de inleider Jan de Koning de ondernemers een aanbod deed om als tegenprestatie een korting van 2% op de te betalen OZB-rekening te geven.
De ondernemers vinden de korting van €40 wel erg beperkt, als je de inzet van anderen ( medewerkers) tegenover zet. Een goed voorbeeld werd gegeven door twee ondernemers:
a. Gebruik gepensioneerden om medewerkers met een handicap te helpen
b. Zorg voor goede voorlichting vanuit de gemeente
c. Kom met good-practices . Actie van gemeente met ondernemers en instellingen.
Al met al wij ondernemers regelen het wel , maar gemeente moet ons wel faciliteren.