vrijdag 1 maart 2013

Kan parkeren in Gouda anders?

Het is goed om als raadslid regelmatig door de stad te fietsen . Van een bewoner uit Kort  Haarlem kreeg ik het verzoek om eens door de wijk te fietsen en te melden wat mij opviel. Ik reed onlangs op een woensdag rond 11.00 uur door de wijk en dacht :” Wat een ruimte, er staat nauwelijks een auto! Het kan natuurlijk ook zijn dat vele bewoners  in de F.W.Reitzstraat e.o. geen auto hebben!”   Dat zou dan een voorbeeld zijn voor andere wijken. Minder blik op straat levert meer speelruimte voor kinderen op. Helaas bij het fietsen naar de Zuidrandflat reed ik door de Cronjestraat en zag daar vele, vele auto’s langs de weg op parkeerplaatsen aan en ook op plekken waar je niet mag parkeren. Hoe kan dat? Nu, dat is het gevolg van het wel of niet hebben van parkeervergunningen. De bewoners uit de zgn. stille straten moeten een parkeervergunning aanvragen. Dat kost geld. Dus dan maar de auto bij de buren in de Cronjestraat plaatsen. Tja, hoe los je dit probleem op? Niet door meer parkeerplaatsen aan te leggen.
Gisteren sprak ik een bewoner over de Bleulandweg. Daar zie je vele auto’s die geparkeerd staan om naar het ziekenhuis, Driestarcollege of de binnenstad te gaan. Zou een parkeervergunning helpen?

Graag wil ik enkele ideeën op een rijtje zetten.

1.      In  de Cronjestraat moeten bewoners een parkeervergunning aanvragen!
2.      Om parkeerproblemen elders in de wijk tegen te gaan moeten alle bewoners van Kort Haarlem een parkeervergunning aanvragen!
3.      Ideeën 1 en 2 zorgen voor verplaatsing van de parkeerproblemen naar de randen van de stad. Waarom zou je niet een vast bedrag per jaar aan alle autobezitters vragen met de garantie dat je in de straat of directe  omgeving kunt staan? Dat geldt alleen voor die autobezitters die parkeren op openbaar gebied. Tevens ontvangt men een aantal kaarten voor bezoekers. De tweede en derde auto moeten vanzelfsprekend  extra belast worden.
4.       Zorg dat de toeristen altijd gebruik moeten maken van de parkeergarages en grote parkeerplaatsen als Groene Hartziekenhuis, Schouwburgplein en Klein Amerika.
5.      Zorg verder dat de bedrijfsauto’s  beveiligd aan de randen van de wijken kunnen parkeren.
6.      Zorg tot slot dat toeristen de eerste twee uur gratis kunnen parkeren . Wel op voorwaarde van een tegenprestatie b.v. je hebt voor €25 aan boodschappen gekocht.


U komt als lezer vast met alternatieven of instemming met één of meer van de genoemde ideeën. Nu we de parkeerbalans van het college hebben ontvangen weten we ook hoe hoog de inkomsten van de autobezitters moeten zijn. Parkeren mag geen melkkoe worden, maar wel een middel om de bereikbaarheid van de stad te verhogen én de parkeergelegenheid in de wijken te verbeteren.

14 opmerkingen:

  1. 1. Met uitbreiden vergunningengebied verplaats je alleen maar het probleem

    2. Alle autobezitters een vergunning; zou voor de gemeente wel een mooie bron van inkomsten zijn, maar je lost er niets mee op. Je kan ook geen garantie geven dat iemand dan wel kan parkeren bij of on de buurt van zijn woning.

    3. bedrijfsauto's elders parkeren is misschien wel een oplossing, maar wat is een bedrijfsauto? Ook de auto van de zaak (lease-auto)?

    4. bij nieuwbouw bedrijven/kantoren moet een parkeerkelder o.i.d. verplicht worden. Gemeente heeft echter niet het goede voorbeeld gegeven met Huis van de Stad

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allereerst respect voor het feit dat de raadsleden van de CU de moeite nemen om naar de burgers te luisteren, hier kunnen andere partijen een voorbeeld aannemen. Zodra de verkiezingen weer over zijn ze je vergeten! Natuurlijk is parkeren in Gouda een ramp!
    Mijn idee is dat als je het nu niet gaat oplossen het een onoplosbaar verhaal wordt wat zich als een olievlek over Gouda verdeeld. Allereerst is de Goudse politiek hiervoor verantwoordelijk, eerst bouwen en dan kijken welke problemen er zijn en niet luisteren naar de man in de wijk, dat is al jaren het geval. Nieuwbouw woningen opleveren met een garage en daarna de eigenaren toestemming geven om de garage tot keuken/kantoor te verheffen, weg parkeerplek en daarna dus de auto in een andere wijk neerzetten, dit zoals de Jan van Riebeeklaan. Zo creëer je dus parkeerproblemen. Gerard z’n ideeën 3 tot en met 6 zijn de oplossingen welke ons in de toekomst moeten verlossen van een steeds terugkerend probleem van het parkeren. Verder zou je net zoals andere steden vrije parkeerplaatsen buiten het centrum moeten aanleggen waarbij de bezoeker van onze stad gratis met de bus naar de stad wordt vervoerd. Waarom kan dat in steden als Goes etc. wel en in Gouda niet, politieke onwil? Zo ben je van parkeerdruk af en je maakt het voor de toerist aantrekkelijk om onze stad te bezoeken, dat willen we toch?
    Maar om dit soort ideeën ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen is politieke durf nodig en het politiek openstaan voor geluiden vanuit de gemeenschap en niet altijd uit zijn op eigen gelijk! Ik wil als burger van deze stad de discussie wel aan!

    Cees Kooij

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de aandacht van de CU voor de parkeerproblemtiek in Gouda. Simpele tools als paaltjes op hoeken van trottoirs (waar zeer onnodig geparkeerd wordt in Korte Akkeren) en handhaving door politie lijkt me een goede zaak. Met name 's avonds wanneer de meeste mensen thuis zijn is vaak nog wel plek te vinden als bewoner bereid zijn om iets verder te kijken (en te lopen) dan de neus lang is. Eigen verantwoordelijkheid van de burger hierin is broodnodig, maar een beetje toezicht van politie zou hier wel een handje bij helpen. Rob van Herk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vergunningparkeren wordt genoemd hierboven genoemd als 'mooie bron van inkomsten'. Zo simpel is het niet want goed controleren kost de gemeente véél meer dan dat de vergunningen opbrengen. In de praktijk blijkt vaak dat de handhaving daardoor te kort schiet waardoor men wel betaald voor een vergunning maar hiermee niet het gewenste doel bereikt.

    Ik heb de invoering van vergunningparkeren meegemaakt in een vergelijkbare wijk in mijn vorige woonplaats: het levert niet of nauwelijks extra plekken op, je gaat betalen voor dezelfde plek die je (nog steeds niet) hebt. Het probleem zit'm niet in die paar toeristen die buiten de garages parkeren, maar in gezinnen met 2 of zelfs 3 (grote) auto's. Dat is nml. structureel.. Voor één woning is meestal precies plek voor één auto. Er zou dus voor iedereen genoeg plek zijn. Er zou een systeem bedacht moeten worden waarbij iedereen alleen zijn 1e auto voor de woningen mag zetten. Andere moet maar op de parkeerplaats verderop. 'Gewoon' vergunningparkeren levert een hoop gedoe (ook voor bezoekers)en kosten maar helaas geen extra parkeerplaatsen op.

    Tijd voor innovatie: in Delft, Utrecht en Den Haag worden oude grachten opengegraven waaronder gereden en geparkeerd wordt! Lijkt me een mooie manier om in Gouda een aantal grachten weer te openen. Kost wat, maar levert tegelijk meer leefbaarheid, toerisme, positiever imago en dus op de lange termijn ook geld op.
    Vr. groet, Peter van Cappellen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik merk dat (het aanzwengelen van) parkeren emoties oproept en ook goede iddeeën. met het plan van Gerard Schotanus ga ik grotendeels mee. Opossingen vinden, dat is de goede aanpak. En gezien de vele gedachten hierover een grote bijdrage van bewoners (per wijk/buurt) mogelijk maken. Wat ik nog mis is het het boUwen van parkeergarages, al of niet (deels) indegronds. Blik uit zicht en ruimte in openbare ruimte voor bezoekers. Ben van Bommel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het uitgraven van grachten etc. gaat mij wat te ver. Dat nieuwbouw woningen slechts één plaats hebben is misschien in andere plaatsen zo maar ik zie dit niet in Gouda. Alleen zoals eerder geschreven in een praktijk voorbeeld gaat de gemeente zelf in de fout door het verlenen van toestemming tot ombouw van garages en overige parkeerplekken.
    We kunnen maar steeds aangeven waarom iets niet kan, daar zijn we goed in! Maar laten we vooral eens bedenken waarom het wel kan!! En gewoon de schouders er onder zetten.

    Cees Kooij

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het lijkt met het juiste moment om de titel van mijn bijdrage te veranderen in "Kan parkeren in Gouda anders?" Hierbij laat ik het stukje van de Cronjestraat en de Bleulandweg als voorbeeld staan.
    Als reactie op de bovenstaande opmerkingen het volgende:
    Allereerst mis ik nog een reactie van het bedrijfsleven op de tegemoetkoming naar toeristen en Gouwenaren die in de stad willen winkelen.
    Verder kan ik me vinden in het stimuleren van autodelen. Dat betekent ook het afstraffen van tweede en derde auto.Je zou hierbij kunnen denken aan zowel hogere bijdrage als een aparte plek.
    Tto slot vlat het controleren van auto's wel mee als elke auto een duidelijk vignet heeft waarop staat wat je adres is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een toevoeging uit Groningen,een enquete over betaald parkeren!Gouda's probleem is een stadsprobleem. Zie bijgevoegd bestand.

      http://www.professorenbuurtoost.nl/uitslag-enquete-betaald-parkeren/


      Verwijderen
  8. Kan het parkeren in Gouda anders? ja natuurlijk kan dat anders maar dan moeten de politieke partijen zich daadwerkelijk gaan verdiepen in dit probleem. met name zeg ik probleem, want als we dit niet met enige politieke durf proberen op te lossen wordt het alleen maar erger en is het niet meer te managen. Dat kan natuurlijk ook, maar willen we dit? Belangrijker is willen de burgers van Gouda dit? Deze hebben hoop op politieke durf en samenwerking met burgers. Burgers zijn natuurlijk niet dom maar worden vaak zo weg gezet. Ik ben bereid mijn nek uit te steken om te komen tot een goed parkeerbeleid, want nu is er géén beleid! Woe gaat volgen??? Of roep ik zo maar wat in de politieke zandstorm?


    Cees Kooij

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De “tegemoetkoming” naar toeristen die in de stad willen winkelen slaat als een boemerang naar je terug.
    Doordat ik in de binnenstad woon, werk en loop, help ik regelmatig toeristen bij de parkeermeter.
    Als zij ontdekken dat zij maar tussen één duur uur of een hele dag voor € 15,= kunnen kiezen, gebeuren er twee dingen
    1) Zij stappen witheet van woede in hun auto en verlaten Gouda of…
    2) Zij lopen terug naar de parkeerplaats en verlaten Gouda hoofdschuddend .
    In een laatste poging probeer ik dan nog “heeft u een Tom Tom ?” want om in het Frans Duits of Engels vanuit de Oost of Westhaven uit te leggen hoe je via Stolwijkersluis op Klein Amerika komt
    Is onbegonnen werk. Gelukkig mag je nu linksaf de Fluwelensingel op, dat scheelt.

    Als ik in Nederland andere gelijksoortige steden als Gouda bezoek, wordt ik duidelijk naar parkeergelegen in de rand geleid en is parkeren in de binnenstad voor haar bewoners.
    Dat is helder, duidelijk, nergens een probleem en meestal zelfs duurder als de € 7,= per dag op Klein Amerika..
    Dat één uur parkeren nodig is om ff een pakje bij een winkel op te halen is onzin en zo kom ik weer terug op het boemerang effect.

    Succes, sterkte en wijsheid met het parkeren in de binnenstad.

    Jan Smit

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Jan, dat betekent toch dat je liefst alle toeristen naar de bestaande parkeergarages moet sturen? Als de rest voor bewoners is dan moet dat kunnen op voorwaarde dat het verwijzingssysteem optimaal is.

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Waarom kan dit niet geregeld worden zoals in het buitenland, of nog liever zoals in Zeeland, daar worden auto bezitters gratis gebracht naar lokatie's welke gewenst zijn. De parkeerplaats is gratis en bewaakt, dit is voor Gouda natuurlijk moeilijk want we willen alleen maar innen. Zo gaan de gasten weer snel terug naar huis. De politiek, ik bedoel de huidige heeft geen enkel idee hoe het met het parkeren moet. Ze doen maar wat. De CU geeft een stuk discussie aan waarvan ik hoopte dat de politiek er z'n voordeel mee deed. Nee we knippen liever linten en planten bomen?

    Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Parkeerdruk kun je prima verlichten door de vele werkbusjes in de wijk te laten parkeren op kleinschalige parkeerplaatsen, dichtbij de woningen van de berijders.

    Een prachtig voorbeeld is het doodlopende gedeelte van de Bosweg (Korte Akkeren), waarvoor ik diverse scenario's heb gemaakt en zal zenden naar de gemeente.

    In de scenario's kunnen 35-40 werkbusjes veilig parkeren, tenzij de gemeente Croda tot in het belachelijke blijft faciliteren en zelfs daarbij de Bosweg wil schenken aan deze oleochmische reus die op het randje van integriteit opereert om haar expansiedrift te bevredigen.

    Zou het meewegen dat er ook 9.500 mensen in de Korte Akkeren wonen ?

    Theo van Schaik
    ORKA Gouda

    BeantwoordenVerwijderen