maandag 18 februari 2013

Gouda een echte Millennium Gemeente?


 
In het blad van de VNG(Vereniging Nederlandse Gemeenten) las ik dat de plaats Hoorn een prijs heeft ontvangen als inspirerende Millennium Gemeente (MG). Reden om eens naar de website te gaan van www.milleniumgemeente.nl

Op de kaart van Nederland bleek Gouda niet te staan , maar wel de plaats Stein vlakbij Gouda. Na het VNG te hebben opgebeld is dat gelukkig weer hersteld. De vraag is wel waarom Gouda wel of niet in de prijzen zou vallen. Dat Gouda etaleert met Gouda Fairtrade (doel 8) is een uitstekend vervolg op Gouda MG. De vraag is of er niet meer te doen valt.

Zou de acties voor War Child ook niet onder de doelen vallen? En wat te denken van doel 7? “ Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu”.                  
 
Met de duurzaamheidsparagraaf uit het bestuursakkoord valt Gouda toch ook op?  Ik denk ook aan de MVO Award die eind vorig jaar is uitgedeeld. Mijn advies aan gemeente Gouda zou zijn wees je er meer bewust van dat je milleniumgemeente bent en geef dat ook door aan de VNG.

 
 
In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de zogeheten Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten