vrijdag 30 november 2012

Meer MVO betekent meer solidariteit!


 
Deze laatste week van de maand november is de week die in het teken staat van de armoede. Helaas zien we ook in Gouda een groeiende groep cliënten die gebruik maakt van de voedselbank. Het is niet voor niets dat de verschillende banken ( voedsel, meubel, speelgoed, kleding, repair, …) elkaar opzoeken samen met maatschappelijke organisaties om de problematiek van armoede tegen te gaan. Ik wil alle lezers er nog op wijzen dat het van groot belang is dat zowel de Tweede Kamer als de gemeenten, ook Gouda zich hard moeten maken voor het blijvend innen van statiegeld. Het is één van de grote geldbronnen voor de voedselbank.

In 2006 bij de opening van de voedselbank heb ik de opmerking gemaakt dat ik het zal toejuichen als de voedselbank binnen enkele jaren vanwege de afwezigheid van cliënten zal moeten sluiten.  Ik erken mijn beperkte profetische gave.  Nooit gedacht dat het aantal kratten per week de 400 te boven zou gaan. Mooi dat door allerlei organisaties, kerken en bedrijven ( Willem en Marialaan 1 dec) aan het eind van dit jaar acties gehouden worden om de kratten rond Kerst en Oud en Nieuw te vullen. Dat noem ik ook MVO.

De Stichting Fairtradegemeente Gouda heeft in uitstekende samenwerking met gemeente Gouda en een bekwame jury vorige week vrijdag de MVO Award uitgereikt. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.  In deze tijd verdienen bedrijven die zich breder inzetten dan de productie van goederen o.i.d. een extra pluimpje. De gemeenteraad zou daar ook meer aandacht voor moeten hebben!

Jaarlijks, vanaf 2012,ontvangt een bedrijf de MVO Award. Het instellen van een MVO Award op de jaarlijkse bedrijvendagen was niet mogelijk, echter via de insteek van FairTrade wel. Zo is weer een item uit het ChristenUnieprogramma ingewilligd.  Veertien bedrijven hebben zich aangemeld om de Award te bemachtigen. De jury heeft drie genomineerden gekozen en aan nummer één een  prachtig beeld geschonken. De drie genomineerden zijn: Ortec, Stubbe en aannemer Van Dijk.  De Natuurwinkel heeft apart aandacht gekregen van wethouder Ruwhof, een MVO compliment. Mooi als je verneemt dat de bedrijven niet alleen Fairtrade producten gebruiken maar ook hun inzet voor de bewoners van de stad Gouda laten zien. Het zou fantastisch zijn als volgend jaar zeker twee keer zoveel bedrijven mee doen. De bedrijven ,die de voedselbank ondersteunen ,wil ik al vast vragen de website van http://www.fairtradegemeentegouda.nl/ volgend jaar in de gaten te houden. Misschien kan RHID hier ook een handje aan mee helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten