dinsdag 17 april 2012

Regio vraagt Gouda om hulp.


In een van mijn vorige weblogs heb ik aandacht besteed aan de streekmarkt te Gouda. U weet wel die markt die vanaf januari 2012 achter de Agnietenkapel zou komen.  U zult net als ik geen marktkraam hebben gezien op de donderdagen.  Vreemd dat dit zo lang moet duren. Werkt de gemeente zo stroperig of stellen de marktkraamhandelaren zich hard op?  Het lijkt mij een goede zaak om voor 1 mei aan de Goudse bevolking duidelijk te maken waarom de gemeente roept om een streekmarkt  en het niet kan realiseren.  Het zou toch super zijn als we de regionale producten naar Gouda kunnen halen?  Gezien de aflopende markt op donderdag is een oppepper op de markt bij het stadhuis noodzakelijk en niet achter de Agnietenkapel.

Afgelopen week is in de gemeenteraad gesproken over de ontwikkelingen rond het recreatieschap. De komende jaren moet veel geld betaald worden om de Oostpolder te ontwikkelen, het Reeuwijkse en Goudse Hout e.d. te onderhouden. Fijn dat de provincie hier ook aan wil bijdragen.  Daar het niet gaat om enkele euro’s , maar duizenden, wordt aan Gouda gevraagd een fors steentje bij te dragen. Gemeente Bodegraven- Reeuwijk heeft het financieel moeilijk en vraagt Gouda meer aan het recreatieschap bij te dragen. Terecht heeft mijn fractiegenoot Theo Krins de vraag gesteld waarom de regio Gouds geld wil zien voor haar eigen omgeving en als het gaat om bijdragen voor b.v. de Goudse Schouwburg zij de verantwoordelijkheid bij Gouda legt. Het zou toch eerlijk zijn als de regiogemeenten hun buitengebied zelf verzorgen ook t.b.v. de Goudse recreanten en dat Gouda zelf de Schouwburg e.d. subsidiĆ«ren t.b.v. de bezoekers uit de regio? Dat lijkt me een eerlijke deal en een basis om meer met elkaar in gesprek te komen om te zien wat de stad voor haar omgeving kan doen en andersom.

Om de discussie nog meer aan te zwengelen, lijkt me een schaapskooi ( zie www.schaapskooiottoland.nl  in de Krimpenerwaard een goed idee. De schapen kunnen dan tegen een lage prijs regelmatig het gras in Reeuwijkse en Goudse Hout afgrazen. Eerlijk gezegd een beter idee dan het recreatiegebied volbouwen met een discotheek en voetbalvelden.  Laat natuur, natuur blijven.

2 opmerkingen:

 1. janpieter janse17 april 2012 om 19:27

  Goede gedachte.
  Groningen laat schaapskudde uit het Drentse land, via de Hondsrug afdalen naar Groningse beemden en parken.Prachtige actie met veel bekijks en Pr via omroepen.in 2012 gecombineerd met de spectaculaire en zeer en zeer druk bezochte bloemetjes markt.De tocht door de stad van de kudde met herders, kinderen en huifkar was een indrukwekkend beeld.Gouda kan profiteren van de kennis van Groningen.Zie ook www.marketinggroningen.nl
  JanPieter Janse
  Groningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het groene hart moet groen blijven en toegankelijk blijven of worden voor langzame passanten, zoals mensen in een kano, mensen op de fiets en koeien en schapen en enz. En.. wat financieren betreft: samen een lange termijnplan maken en daar niet met de waan van de dag van afwijken lijkt me zinvoller. Dan kunnen we ook zien of gemeentes kunnen samenwerken en wel tegen de minste kosten. Kleine les: Het verschil tussen uitgaven en (terechte) kosten is verspilling.

  Hans Suijs

  BeantwoordenVerwijderen