vrijdag 18 november 2011

Afval , levert winst op !

Afgelopen maandag hield Cyclus een conferentie over afval met raadsleden uit verschillende gemeenten in het Groene Hart  .  Twee onderwerpen  kwamen aan de orde , gebruik van diftar ( gewicht) oftewel “de vervuiler betaalt” en hoe gaan we om met het hergebruik van papier.
Wat een verademing om niet over Cyclus (in Ghana) maar met Cyclus over haar kerntaak namelijk afval te spreken!

ChristenUnie wethouder gaf een duidelijk beeld hoe zijn gemeente Waalwijk over is gegaan op diftar. Bewoners gingen niet meteen akkoord met het gegeven dat de vervuiler betaalt. Zij hadden twijfels over registratie, meer zwerfvuil /afvaldumping , angst dat anderen afval  in hun eigen container zouden stoppen.  Gemeente Waalwijk heeft alle twijfels kunnen ontzenuwen.  Bewoners zien het nu als een succes vanwege minder onkosten per huishouden en minder afval.  Vanzelfsprekend valt meer over diftar te zeggen: betaling van grofvuil, afsluiten van de kliko’s. …e.d.  Het zou goed zijn als http://cyclusnv.nl/Gemeente Gouda  dit onderwerp in 2012 op de agenda van de raad gaat plaatsen.
Een ander onderwerp is het ophalen van papier. In onze buurgemeenten wordt het opgehaald door kerken en verenigingen, die er een leuke cent aan verdienen. Gemeente Vlist heeft het afgelopen jaar als doel gesteld  meer papier op te halen. Een succes! Vraag is of dat ook in Gouda kan. Op dit moment haalt Cyclus zelf het papier binnen. Zal er meer opgehaald worden als verenigingen en kerken dat gaan doen?  Ik zie het volgende voor me : Gouda wordt verdeeld in een aantal stukken en elke instelling heeft vaste vrijwilligers die het papier in een deel van Gouda op zaterdag ophalen. De instelling heeft een vijfjarig contract met Cyclus en staat garant voor de wekelijkse ophaal.  Doel zal zijn geld in het laatje van de instelling, er wordt meer papier opgehaald en uiteindelijke minder onkosten voor Cyclus. In deze tijd van verminderende inkomsten sla je vele vliegen in één klap.
(Voor vermindering grofvuil zie ook mijn weblog over repair café)


1 opmerking:

  1. Laat ze op die zaterdag gewoon het materieel van Cyclus gebruiken. Dat gaat snel en er zijn wellicht voldoende vrijwilligers met een groot rijbewijs. Dat moet (alleen al vanwege de arbeidskosten) veel goedkoper zijn.
    Bij succes worden de wagens ook nog eens 6 dagen in plaats van 5 gebruikt (efficiente uitnutting van materieel)
    succes, Hans

    BeantwoordenVerwijderen