vrijdag 4 november 2011

Gouda Fairtrade gemeente 4 november 2011

In 2009 heeft het college ingestemd met het verzoek van de ChristenUnie om zich in te zetten voor Gouda Fairtradegemeente. Gouda was al millenniumgemeente. Het is logisch  om als stad te laten zien dat dit niet voor de show is maar dat Gouda zich blijvend in wil zetten voor een duurzame gemeente. Een kleine  werkgroep Fairtrade was reeds aan de slag en  kreeg vanuit de politiek nu ook support.
Na twee jaar hard werken door de werkgroep Fairtrade heeft Gouda vandaag de titel in ontvangst genomen. Terecht dat niet alleen de werkgroep trots is op de titel maar zeker ook wethouder Wendy Ruwhof. Zij beloofde de werkgroep blijvende facilitaire steun om te werken aan de uitbouw van Gouda Fairtrade gemeenten , de ontwikkeling van een stichting  FT en het komen tot een MVO Award 2012.
Als lid van de werkgroep heb ik enkele nieuwe deelnemers een Fairtrade stikker mogen uitdelen. Dat waren: de  Schouwburg(veel bezoekers dus veel reclame) , de Vrijbuiter eveneens veel bezoekers ( zij ontvingen daarom twee stikkers) , de Koningin Wilhelmaschool ( voorbeeld voor de leerlingen als kleine wereldburgers en andere scholen) , Studiorama ( heeft afgelopen zaterdag leuke faitrade foto’s gemaakt) en tot slot een stikker voor Geny Wuestman die super heerlijke Fairtradehapjes kan maken.
De sterzaal in het stadhuis was vanmiddag vol met betrokken mensen.  Daarbij wil ik speciaal noemen de heer Haj√© de Jager die nadat hij op locatie  namens Koninklijke Horeca Nederland de titel  eerste Fairtrade Restaurant uitreikte aan Jeroen Hakker, eigenaar van restaurant Heinde & Verre, en vervolgens de titel Fairtradegemeente Gouda aan Wendy Ruwhof. Het exemplaar komt te hangen in het Huis van de stad en bij de toegangswegen van Gouda.
De heer de Jager vertelde dat volgend jaar een bijzonder jaar gaat worden voor de Horeca. Men wil namelijk samen met zorginstellingen aandacht geven aan fairtrade - en streekprodukten.  Het wordt een Nationale Culinaire Campagne. Wederom een uitdaging voor Gouda. De Fairtrade werkgroep zal ook hiermee aan de slag gaan.
Ik kijk terug op een super dag voor Gouda.  Foto's: Heinde en Verre, toespraak Mirjam Groten ( Max Havelaarstichting) ,uitreiking door Haje de Jager , toespraak Wendy Ruwhof, aanbieding kookboek ( oud en nieuw) , workshop Fairtrade hapjes en workshop van De Kunst van Kringloop.Hier nog 2 linken over de titel en heinde & ver, opgepakt door de media:


En ook komende week komt van heinde & ver als het goed is in de Telegraaf.
Fairtrade Gemeenten
p/a Landelijke Vereniging van Wereldwinkels
Randweg 8
4104 AC CULEMBORG
T: +31 (0) 345 47 92 50
                                    werkgroep Faitrade
Geen opmerkingen:

Een reactie posten