maandag 20 juni 2011

Over betaald parkeren moet de overheid communiceren! (2)

Zoals beloofd zou ik op het betaald parkeren nog terug komen. Hoe is het debat afgelopen woensdagavond verlopen?
Samen met Arjan Versteeg (SGP) hebben wij ons hard gemaakt voor twee punten:
1. De mantelzorgers blijven €60 betalen voor hun parkeervergunning.
2. Elk jaar dient een parkeerbegroting de basis te zijn voor het heffen van parkeervergunningen. 
Bij het eerste gaat het slechts om 20 personen . De niet geïnde gelden worden verhaald op de andere vergunninghouders. Bij het tweede hebben wij ons vooral gericht om duidelijkheid voor de burger. Als de gemeente zegt parkeren is kostendekkend dan moet worden aangegeven wat die kosten voor parkeren b.v. bestrating, verlichting , parkeermeters e.d. zijn. Beide punten zijn door de wethouder overgenomen!
Voor de ChristenUnie is verder communicatie van groot belang. De Gouwenaar moet weten op basis waarvan de vergunning omhoog en misschien in de toekomst omlaag gaat.
Een ander heikel punt is de winst die gemeenten halen uit de parkeervergunningen ( zie 1). Is deze ook lucratief voor Gouda? Zo niet, wat doet Gouda dan verkeert? Moeten wij zelf de nieuwe parkeergarages gaan beheren? Wethouder Ruwhof heeft beloofd het VNG rapport over de verliezen van het parkeren in middelgrote steden met de raad te bespreken.
Tot slot heeft de wethouder beloofd eind 2012 het parkeren van tweede vergunninghouders te bezien. Plaatsen zij hun auto op Klein Amerika of in een van de wijken rond de binnenstad? Bij het laatste zal dat gepaard gaan met overlast. Het zou goed zijn als bewoners van die wijken raadsleden tijdig bestoken met informatie over de parkeerbewegingen in hun wijk.

2 opmerkingen:

 1. Gerard,

  Bedankt voor je bericht dit kan ik wel waarderen, ik heb je stuk gelezen. Wat betreft de mantel zorg en een stuk duidelijkheid kan ik me bij aansluiten.

  Ik wil toch nog op wat punten inhaken:

  Het parkeren van 2de vergunning houders uit de binnenstad in een van de wijken rondom het centrum wijs ik ten stelligste af zoals ik in eerdere mails heb geschreven de kadebuurt is vol maar er nog niet sprake van een probleem. Wanneer er een paar auto’s in de straat erbij komen is er wel direct een probleem. Dus hier hoeven we niet eerst eens te kijken te onderzoeken en nog eens te kijken. Voor de binnenstad bewoners is klein Amerika uitgebreid koste 3mil en dit was echt nodig hoor is me verzekerd om problemen daar op te lossen en nu kan het weer anders?
  Het verhaal wordt er met de dag schimmiger en ongeloofwaardiger op? Als ik dergelijke zaken nu lees krijg ik nog al wat vraagtekens??????
  Mijn ervaring tot nu toe met de plannen van de gemeente is dat er constant proef ballonnetjes worden opgelaten.

  Misschien moet de raad maar eens om een duidelijk plan vragen voor er beslissingen worden genomen. In tijden van bezuinigingen mag er best
  Kritisch worden gekeken naar wat er gebeurt. De wethouder vraagt om geld en er wordt zo in toe gestemd. Ik heb nu niet de indruk gekregen dat de raadsleden wel weten hoe precies de vork in steel zit. Dus in die zin begrijp ik een dergelijke stap niet. Met deze beslissing zit de raad direct in mijn portefeuille te graaien en de
  grond waarop horen we later wel een keer. Echt onbegrijpelijk

  Met de plannen is de gemeente en de raad al vanaf iets van 2004 bezig. Je zou verwachten dat er doordacht voorstel ligt en een inzichtelijk rapport over de financiën
  Van de afgelopen 7 jaar voor een ieder ter inzage en begrijpelijk weergegeven. Ik heb gedurende de raadsvergaderingen niets van dit alles gezien.

  Je haalt in je stuk de kosten van bestrating en verlichting aan in samenhang met de parkeervergunningen wanneer er speciaal een parkeerterrein wordt aangelegd
  om er geld aan te verdienen kan ik me er nog iets bij voorstellen. Maar wanneer me wordt verteld dat ook voor mij van toepassing is?(ik parkeer dus gewoon in de straat )
  En daarmee de hoge prijzen worden te verantwoorden gaat me echter te ver. Uiteraard is er onderhoud aan de openbare ruimte maar daar betalen we gewoon met z’n alle voor en het maakt niet uit of dat stuk bestrating nu in de binnenstad ligt of ergens in de polder.

  Met vriendelijke groet
  Wilco Spek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marrianne Waalwijk29 juli 2011 om 14:42

  Terug van vakantie onaangenaam verrast door de verhoging van de parkeervergunning.Van €60 naar € 156 (bijna 300%) voor 2012 en dan nog een schepje €228 in 2014. Daarmee is de vraag of wij een melkkoe zijn voor de gemeente wel beantwoord. Meer betalen voor minder kans op een parkeerplek. Bij navraag blijk het oorspronkelijke voorstel anders te zijn iedereen betaald €144 voor 1e auto. de tweede auto want dat schijnt het probleem te zijn wordt dan € 996 dat is wel veel maar een tweede auto is dan ook een luxe. In de binnenstad zouden ook solidaritietstarieven kunnen gelden. Overigens hier vlakbij is een parkeerplaats voor zo'n 120 auto's in de aanbieding misschien iets voor de gemeente?

  BeantwoordenVerwijderen