vrijdag 5 april 2013

Comfort á la carte


Onlangs bezocht ik een van de zorgcentra in Gouda om de gastvrijheid te proeven en te vernemen wat het zorgcentrum doet voor haar omgeving. Ik kreeg meteen de nieuwsbrief van Zorgpartners Midden-Holland in handen geduwd en een uitnodiging voor een bezoek inclusief een bon voor een gratis kopje koffie. Over gastvrijheid gesproken. Het is duidelijk dat de zorgcentra in Gouda gericht zijn op het welzijn van haar eigen bewoners en die uit de omgeving. Daarbij komt nog dat de zorgcentra graag vrijwilligers uit de directe omgeving zien komen. Het aanbod voor gasten is zeer ruim: warme maaltijd, informatie over huisvesting, zorg, welzijn en gemaksdiensten, verhuur ruimtes voor vergaderingen en verjaardagen e.d. De zorgcentra staan echt in de wijk.


De vraag dient zich wel aan of dit voldoende is. In een plaats als Weert (http://www.vraagwijzerweert.nl/vragen/huiskamers.htm )  kent men in wijken ook zogenaamde huiskamers. De woningcorporaties gebruiken een kamer (b.v. flatwoning) voor omwonenden om enkele keren in de week gezellig bij elkaar te komen, informatie te geven en te nemen over zorg. Het lijkt mij een goed idee om ook in Gouda hiermee te experimenteren.
Kijken we naar de toekomst dan is men meer en meer genoodzaakt de hulp uit de directe omgeving te halen. De hulp van familie zal zeker door de individualisering afnemen. De huiskamer zou een goed middel zijn om elkaar te leren kennen en te zien wat men voor elkaar kan betekenen.  Ik ben benieuwd of een van de corporaties hierin zou willen meedenken en mee-investeren. Het zal toch niet waar zijn dat de corporaties zich niet meer richten op de leefbaarheid in de wijken vanwege de bezuinigingen?

 

 

1 opmerking:

 1. Beste,

  Als CU man heb je veel voorbeelden van ondersteuning en omzien naar elkaar,met vele vrijwilligers uit de kerk, heb je ook aan onze oudere medelanders gedacht, hoe gaan we dit oplossen?? of zijn daar op termijn geen moeiten te verwachtten?

  Geld vrijmaken voor deze "lastgevende" potentieële doelgroep d.m.v.Oudere Coach?? of heb je ander ideeën.

  Groet,
  Klaas

  BeantwoordenVerwijderen