woensdag 11 januari 2012

Gouda moet in 2012 zijn ambities tonen!

 Elk nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen. Ik ben benieuwd wat gemeente Gouda in petto heeft voor 2012.  Laat ik maar een voorschot geven:

1.   Stichting Groene Hart wil dialoog

Om het Groene Hart te redden moeten alle zeilen worden bijgezet. Alle hens aan dek, dus geen aparte bijeenkomsten meer van Woerdens Beraad, Groene Hart Kloppend Hart of andere behartigers van deelbelangen. Alle instellingen die het Groene Hart overeind willen houden moeten de handen ineenslaan. (Bron: website stichting Groene Hart)
Als Gouda zich meer gaat richten op het Groene Hart i.p.v. Rotterdam –Den Haag zou gemeente Gouda het initiatief kunnen nemen  samen met Alphen a/d Rijn.

2.   Gemeenten, provincies en andere overheden in ons land kunnen op simpele wijze tot 30 procent besparen op hun energierekening.  ‘Het laaghangende fruit is nog lang niet geplukt.’
Denk aan:
Het goed afstellen van apparatuur, de energierekening eens kritisch tegen het licht houden en een energiemanager aanstellen levert al snel 15 procent op in vijf jaar tijd. Overheden die het onderhoud en beheer van hun gebouwen uitbesteden bereiken binnen 10 jaar met gemak een besparing van 30 procent. ( Bron Binnenlands Bestuur)
Zal dit met het Huis van de Stad in Gouda beter gaan? Als Gouda een duurzame stad wil zijn , moet dat lukken.
3.   ING verwacht komend jaar meer leegstaande winkels

Relatief veel winkeliers zullen komend jaar hun zaak moeten sluiten en vervolgens lange tijd kampen met een leegstaand pand. Ondernemers zien er namelijk geen heil in om in het huidige economische klimaat een nieuwe zaak te starten. Voornamelijk winkels vlak buiten het centrum van steden krijgen het lastig, voorspelt Van der Doelen:
“Er is gewoon te veel winkeloppervlak. Er is veel gebouwd, terwijl de detailomzet gelijk blijft. Normaal staat 1% à 2% van alle winkelpanden leeg, maar vorig jaar groeide het uit tot 6%.”( Bron: Financieel Dagblad)


Vraag: Hoe zal het in Gouda gaan met het zuidelijk stationsgebied?

5 opmerkingen:

 1. beste gerard,

  Vraag je hoe het zal gaan met zuidelijk stations gebied? Volgens mij heeft de raad het
  voor het zeggen gezien het bovenstaande stukje
  zou het verstandig om het uit te stellen zeker nu het plan naar beneden wordt geschaald. Maar bij doorgaan houd dan in ieder geval rekening mee dat het een plan voor de toekomst is en er wel weer wat goede jaren komen. Laat je als raad
  dus niet verleiden om in te stemmen met een half plan omdat multi geen budget meer heeft. Er komen in de toekomst echt wel weer nieuwe kansen en is het geld er wel om een goede ontsluiting van het gebied te realiseeren.

  gr Wilco Spek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Wilco,

  Elk plan moet een goed voldragen plan zijn, waarbij goede ontsluiting essentieel is. De raad moet hier op toezien.

  mvg

  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Betty van de Haar13 januari 2012 om 21:08

   Dag,
   Ik heb het artikel ook gelezen. Op 7 januari stond ook ergens dat vorig jaar 190.000 m2 winkeloppervlak is gerealiseerd en dat de leegstand is toegenomen met 185.000 m2. Bouwen voor de leegstand dus.
   http://www.dedetailhandel.nl/nieuwsExtern/483/Winkels%20worden%20opgeleverd%20voor%20leegstand
   Multi vastgoed wil bouwen in 2012, opleveren in 2013? Misschien is de situatie op dat moment wel beter, maar vast niet zo dat de winkels als warme broodjes over de toonbank gaan.

   Verwijderen
  2. Betty van de Haar13 januari 2012 om 21:15

   Interessant stukje over energie.
   Op mijn school zijn de energiekosten bijna 25.000 euro per jaar. Als jouw energiemanager dan de Goudse scholen en andere openbare gebouwen wil bekijken, dan kan dat best milieu en geld opleveren...

   Verwijderen
  3. Beste Betty,

   Komende woensdag willen we in de raad hier meer aandacht voor vragen. Zie ook website duurzame scholen/ Pabo's.

   Mvg


   gerard

   Verwijderen