zaterdag 10 september 2011

Gouda Havenstad. Hoe gaat het ermee? (2)

De vragen (zie vorig weblog) van de schippers zijn duidelijk.  In deze bijdrage wil ik graag de havenmeester aan het woord laten en n.a.v. de reacties naar de toekomst van Gouda Havenstad kijken, waarbij ik erken niet volledig te zijn.
Met de havenmeester heb ik zeer openhartig  gesproken over de voornoemde kanttekeningen.  “Verbeteringen zijn nodig, er is sprake van achterstallig onderhoud aan b.v. de steigers. De extra doucheruimte is inderdaad nodig. Te denken valt aan het gebruik van de Kleischuur bij de Turfsingel ,waarbij het douchegebouw naar de Regentesseplantsoen kan.  De controle op het liggen van schepen gebeurt zeker twee maal per dag. Kleine schepen worden naar de Kattensingel gestuurd en grotere schepen naar de Turfsingel. De sluis- en brugwachters houden samen het aantal schepen in Gouda in de gaten, want elke schipper moet toch zijn “schip” kunnen aanleggen? Vol  is vol. Al hoewel er jaarlijks €50.000 aan havengeld binnenkomt is dat te weinig om alle wensen van schippers te vervullen. De vraag is of je meer havengeld kunt vragen zonder verbeteringen aan te brengen, aldus de havenmeester.
Wat betekenen de vragen van de schippers en het antwoord van de havenmeester voor nu en de toekomst?
Voor nu zijn een aantal maatregelen gemakkelijk te nemen:
1.       Klantvriendelijkheid: de havendienst moet het visitekaartje zijn .
2.       Vernieuwing steigers, nu reeds aan de gang
3.       Verbetering doucheruimte /toiletruimte ( geen open riool)
4.       Onderhoud van de groenkant , werk voor Cyclus
5.      Verbetering van de afvalafvoer voor boten aan de Turfsingel
6.      Watersporters vinden het leuk om met zijn/haar schip zo ver mogelijk in het historische en gezellige centrum te geraken.  Dat moet kunnen.
7.      Stimulering rondvaartboten tegen betaalbare prijs

Gouda dient verder deze collegeperiode te komen met een heldere visie op Gouda Havenstad. In de visie moet rekening gehouden worden met b.v. Op welke wijze denkt Gouda te kunnen profiteren van de toenemende watersport en  hoe kan Gouda optimaal gebruik  maken van haar centrale ligging? Wil Gouda het centrum van het Groene Hart te zijn? Op welke wijze kan Gouda voldoende economisch gewin behalen uit de groei van de watersport? Gaan kosten voor de baat?
Dat betekent nadenken over de volgende  investeringen:
1.       Communicatie – reclame: uitventen van Gouda als Havenstad
2.       Kattensingel ook aanlegplaatsen
3.       Regentesseplantsoen – Kattensingel  bv. Alleen passantenhaven
4.       Voldoende elektra aansluitingen
5.       Betere aansluiting richting Amsterdam , Krimpenerwaard
6.       Vastgebouw met kledingwasruimte
Wil het college in deze boot stappen?


2 opmerkingen:

 1. Beste Gerard,

  Ik zou graag een gedetailleerde kosten/baten analise zien, alle passanten/schippers zijn vaak niet onbemiddeld dus rekensommetje wat e.e.a de bezoekers zou gaan kosten lijkt mij op zijn plaats, als burger wens ik hier niet mee te betalen. Jammer als men hierdoor Gouda zou gaan mijden. (denk niet dat dat het geval zijn als de prijs wat hoger uit zou vallen).
  Gouda heeft zijn plekje al verdiend in de top 10 van duurste gemeente wat betreft parkeerbeleid.
  Groet,

  Klaas Roorda, Gouda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Gerard,

  Ik denk als er iets verhoging van de havengelden zou plaatsvinden, de passanten dit geen probleem vinden. Alleen moet er wel voor worden gezorgd dat de voorzieningen die in het voorstel staan er moeten zijn. Het begrip groot schip/klein schip moet ook meer worden gedefinieerd. Tot bv. 7/8 mtr. in de Kattensigel en 9 mtr. tot 15 mtr in de Turfsingel en groter dan 15 mtr. aan de Veerstal en/of voor de Kock van Leeuwensluis.
  Ik hoop dat de plannen eens vorm krijgen o.a. de electravoorzieningen scheelt tijdens de jaarlijkse havendagen gesleep met aggregaten ed.
  Ik hoop dat het lukt we spreken elkaar volgend jaar of dit is gerealiseerd.

  PS. De havenmeesters vallen best mee hoor. Schippers zijn soms eigenwijzer.!!!!

  Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen