maandag 15 oktober 2012

ChristenUnie gaat voor het Groene Hart


De Rabobank is met een belangrijke notitie gekomen over het kloppend Groene Hart. Het rapport valt uitstekend samen met de discussie van de gemeenteraden in en rond Gouda over de visie op de “Nieuwe Regio”

De Goudse ChristenUniefractie heeft met haar collega’s uit het hele Groene Hart , dus Alphen a/d Rijn en Woerden en de plaatsen eromheen gesproken over  de visie.  Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat alleen een regio van Gouda en omstreken te beperkt is. Wij gaan voor het hele Groene Hart met al haar sterke en zwakke kanten.  Dat is afgelopen woensdag ook helder verwoord in de Goudse Raad.

Sterke elementen zijn toerisme en recreatie , maar ook duurzaamheid. Daarom het kleine overstapje naar de extra kansen die je hebt als gemeenten Groene Hart om een vergister ergens te plaatsen. Het gezamenlijk afvalgroen moet voldoende zijn om een vergister rendabel te doen zijn. Zie vergister te Zwolle http://www.rova.nl/vergister . Tijdens de duurzaamheidsmarkt in de St.Jan hebben wij d.m.v. een enquête vernomen dat burgers dat ook wel zien zitten mits het rendabel is.

Een andere enquête die we hebben uitgezet gaat over het papierverbruik. Het is slechts een steekproef. Velen gaven aan dat men terug wil naar het ophalen van oud papier door sport – muziek verenigingen en kerken. Omliggende plaatsen zijn hierbij een goed voorbeeld. Ik kijk uit naar de notitie van de wethouder over diftar in Gouda.  Volgens mij moet het meer papier opleveren.

Om tot slot nog een energie bron aan te halen ,grijp ik terug op de structuurschets  Havensluis en Veerstalgebied. De inititatiefnemers hebben de structuurschets afgelopen donderdag overhandigd aan één van de ambassadeurs Gouda sterk aan de IJssel. In de structuurschets kunt u lezen dat de Volmolen weer in werking moet worden gesteld en dat op deze wijze energie uit water gehaald kan worden.

Al met al mooie ideeën, ik snak naar de realisering ervan.

3 opmerkingen:

 1. Stichting Groene Hart gaat al ruim 15 jaar voor het Groene Hart.Fijn dat C.U. ons daarin volgt !
  Nu nog alle andere politieke partijen ......

  Ron Gast, voorzitter Stichting Groene Hart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Beste Gerard,

   Prachtig initiatief om een vergister op te stellen voor groenafval maar de volmolen weer in werking te krijgen lijkt me een memorabel moment als dit zou gebeuren zeker als e.e.a. al is verwijdert uit het gebouw. Maar toch een prachtig idee

   Verwijderen