donderdag 20 september 2012

Gouwenaren laten mogelijkheden voor groener Gouda zien


Lang was ‘duurzaamheid’ iets voor een kleine groep van enthousiasten. Dat is het allang niet meer. Zo zegt 50% van de Nederlanders duurzame energie te willen opwekken. Maar slechts weinig mensen doen dit ook.

Duurzaamheid kan dus nog wel een ‘zetje’ gebruiken. Dat vonden Ties Kroezen en Pieter ter Steeg ook. Daarom starten ze het initiatief ‘Maak Gouda Duurzaam’. Dat doen ze niet vanuit de politiek of commercie, maar uit eigen beweging.

Onder die vlag organiseren ze – samen met vele anderen - op vrijdag 28 september een symposium over energiebesparing en -opwekking in en rond de woning. De zaterdag daarop is er overdag een duurzaamheidsmarkt voor het hele gezin. Beide spelen zich af in de Sint-Jan van Gouda. De gemeente en al meer dan vijftig bedrijven en organisaties steunen het initiatief.

 
Het energiesymposium vindt plaats op vrijdagavond van 19.00 tot en met 22.00 uur. Wethouder Wendy Ruwhof trapt om 20.00 uur af door met een elektrische auto de Sint-Janskerk binnen te rijden. Daarna houdt Nudge-voorman Jan van Betten een voordracht, gevolgd door Dorine Putman, bestuurder van de ASN-bank. Rode draad in het symposium is energiebesparing en (duurzame) opwekking in de bebouwde omgeving.

Symposiumvoorzitter en bekende Gouwenaar Jan Lὂwik: “Mensen denken dat duurzaamheid geld kost. Integendeel, het levert juist op.” Kosteloos inschrijven voor het symposium kan door te mailen naar aanmelden@maakgoudaduurzaam.nl met vermelding van naam en organisatie.

10 tot 30 procent besparing

Dat duurzaamheid in Gouda leeft, is op zaterdag te zien op een grote publieksmarkt van 10.00 -15.00 uur. Een groene bakker deelt dito moorkoppen uit, autodealers tonen hun elektrische auto’s, et cetera. Verder zijn er stands met zonne-energie, kruipruimte isolatie en andere energiebesparende opties. Ter plekke geven energie-adviseurs handige gratis bespaartips en demonstreren eenvoudige energiemaatregelen. Ze laten zien dat huishoudens makkelijk 10 tot 30% op hun energierekening kunnen besparen. Daarmee gaan portemonnee en rentmeesterschap voor de aarde hand in hand.

Bezoekers kunnen ook knutselen met afval, recyclekunst bewonderen of een scholierencatwalk van afvalkleding bekijken. Ook komt er een speelhoek voor kinderen. Verder hangen kinderen en volwassenen hun wensen voor een duurzame wereld in veelkleurige ‘wensbomen’. Gouwenaren kunnen bovendien hun energiekennis testen in een quiz, profiteren van leuke weggevertjes en scherpe aanbiedingen. Kijk voor de laatste stand van zaken op www.maakgoudaduurzaam.nl.
 
Zetje

De initiatiefnemers zijn buurtburgemeesters van Nudge. Nudge kent inmiddels een kleine 27.000 leden. Oprichter en spreker op vrijdagavond is Jan van Betten. Hij zegt: “Nudge (Engels voor zetje) geeft zetjes in de goede richting: tussen consumenten onderling, van consumenten naar bedrijven en andersom. Door al die kleine zetjes/nudges kan een idee uiteindelijk een sneeuwbal worden, en een lawine van duurzame verandering voortbrengen.”

Nudge wilde zonne-energie promoten. Dat leidde tot project Zonnekracht van ter Steeg en Kroezen. Bij het initiatief sloten zich later o.a. de gemeente, Kerk en Milieu en Gouda Wereldwijd aan. Dat mondde uit in Maak Gouda Duurzaam.

 

Noot voor de redactie:
Meer informatie of een reportage, foto- of video-opname maken? Neem dan voor meer informatie contact op met Projectleider Pieter ter Steeg 06-13524444. Of Communicatieadviseurs: Maarten Dullens 06 41 67 21 52 of Marieke Hendrix 06-43794922.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten