zaterdag 8 september 2012

Gouda viert zijn feesten, maar dan …?


Vandaag is de opening van Stolwijkerschutsluis gevierd. Het is een feestje  van het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard op Open Monumentendag.  Nu ontneem ik niemand zijn feestje – ik ben erbij geweest- maar gezien de betekenis van deze schutsluis voor Gouda en de Krimpenerwaard is de timing van de opening , eind toeristenseizoen, niet super. Met de wethouders van Vlist en Ouderkerk a/d Ijssel heb ik gesproken over een heropening begin april 2013. Zij hadden er duidelijk oren naar. Dat feestje aan het begin van het toeristenseizoen , waar wethouder Bergman (Gouda) ook wel achter zal staan, is dan voor alle betrokkenen : bewoners rond Stolwijkerschutsluis  in het bijzonder en de bewoners in Gouda en de Krimpenerwaard. De relatie tussen Gouda en de Krimperwaard d.m.v. het water zal centraal moeten staan.

Een andere bijzondere gebeurtenis is de opening van de ZuidWestelijke Randweg. Een weg die voldoet aan haar verwachtingen. Het verkeer door Gouda is verminderd en de bereikbaarheid van de Krimpenerwaard is verbeterd. Nu dat zo is komt de veiligheid van de singels en de Joubertstraat weer in het vizier. Vrachtverkeer dient gebruik te maken van de ZWR en de Goverwellesingel. Het zou mooi zijn als er verbodsborden  komen voor vrachtverkeer aan het begin van de singels en de Joubertstraat . Alleen vrachtwagens ,die op locatie in Gouda moeten zijn, mogen er gebruik van maken. Het mooie van de ZWR is ook een beetje de rotonde. Naast het vele groen zijn er ook bloemen zichtbaar.

Zo kom ik gemakkelijk op het feestje rond het Huis van de Stad. Het is aldaar een goed vertoeven. Ook de weg, Burg Jamessingel, ligt er mooi bij. Echter, waar de rotonde bij de ZWR uitblinkt in schoonheid mis ik de bloemen van het oude Plesmanplein. Is het niet mogelijk om een hovenier te vragen om de groen stroken langs Burg.Jamessingel  tot en met A.Plesmanplein te onderhouden en op te leuken met bloemen?
Als het gaat om Gouda aantrekkelijker te maken
liggen de kansen voor het oprapen!

Dorp Overveen


2 opmerkingen:

 1. Goed idee Gerard, een 'echte' opening van de Stolwijkersluis. Dat zouden we dan mooi kunnen combineren met het tweehonderd jarig bestaan van de Stolwijkersluis.De stichting Veenvaren heeft al eerder geopperd om dat te vieren met een weekend 'Varen als toen'. De Museumhaven van Gouda wil daar mogelijk ook wel aan meedoen. Een weekend heen en weer varen tussen Gouda en Stolwijk met fraaie oude scheepstypen die tot 25 jaar geleden ook nog in de Krimpenerwaard voeren.
  Ik zie er nu al naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies.
  Het is mooi als het feest de kans heeft van een Volksfeest, waaraan de bedrijven en boeren in de Waard, inwoners van de Waard juist ook wat hebben. Het is juist ook hun sluis. De wateren zijn van de Waard en de agrarische bedrijven. Volle redenen hen er volledig bij te betrekken en er geen exclusief of opnieuw (bestuurders) Gouds Feestje van te maken. Hoe mooi ook de schepen kunnen zijn.
  Ook kan het zoals Hans Dupre stelt goed zijn het feest aan te haken bij al levende feesten of manifestaties in Gouda en in de Waard. Ook de Goudse Waterdagen zijn zo begonnen..
  JanPieter Janse

  BeantwoordenVerwijderen