zaterdag 18 augustus 2012

Opening Stolwijkerschutsluis, een gemiste kans!

Via via ontving ik onderstaand bericht.

Op 8 september zal de historische, monumentale Stolwijkerschutsluis geopend worden. De opening vindt daarmee plaats op Open Monumentendag en zal worden verricht door de heer Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, mevrouw Daphne Bergman, wethouder van de gemeente Gouda, de heer Hans Oosters, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de heer Ger de Jonge, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Het programma voor de opening zal er als volgt uit gaan zien.
Programma
16:00 – 16:30 uur       Openingshandeling van de sluis gevolgd door speeches door bestuurders van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Gouda en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.


16:30 – 16.45 uur       Overhandiging van het boekje “Een monument behouden. De Stolwijker Schutsluis.”  
16:45 – 17:15 uur       Rondleiding Stolwijkerschutsluis voor ge├»nteresseerden
17:15 uur                      Einde programma


Bijzonder is het dat ik dit niet heb vernomen van de griffie. Zij wisten van niets. Ook wethouder Daphne Bergman is kennelijk net van deze feestelijke opening op de  hoogte.

Dit is niet alleen een super slecht voorbeeld van communicatie, maar ook een gemiste kans om de meerwaarde van de restauratie voor zowel recreatie als Gouda Waterstad uit te venten.  Van het Zuid-Hollandslandschap ontving ik een schitterende kaart van de Krimpenerwaard. Wat is daar veel te doen. Waarom wordt daar ook niet meer publiciteit aan gegeven.
Het lijkt me goed om bij de start van het seizoen 2013 een feestje te organiseren voor de Goudse en de Krimpenerwaardse bevolking. Het initiatief moet dan wel bij de gemeenten Gouda en Vlist liggen. De ambassadeurs van Gouda Sterk aan de IJssel willen daar zeker wel aan meehelpen.  


P.S. In mijn vorige weblog heb ik geschreven over het groenbeleid van Gouda. Gelukkig heeft Gouda naast Waddinxveen inmiddels ook een ferme brief gestuurd naar Gedeputeerde Staten met het verzoek om terug te komen op het schrappen van de natuurgebieden in polder Bloemendaal en Gouwepolder.

2 opmerkingen:

 1. Gouda is inderdaad meer dan kaas en stroopwafels. Gouda is ook Groene Hart.
  Het zou goed zijn als de gemeente dat ook duidelijk communiceert.

  Ron Gast, Stichting Groene Hart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dag Gerard,

  inderdaad merkwaardig en wel om meederere redenen: 1) er is veel geld in de restauratie gestopt om de sluis als cultuurhistorisch erfgoed te behouden, dat mag best publiekelijk worden gevierd. 2) de sluis is in potentie een belangrijke schakel in het toeristisch waternetwerk in de regio, wat een belangrijke impuls aan de regionale economische ontwikkeling kan gaan geven.Ook dat had beter over het voetlicht kunnen worden gebracht.
  Desalniettemin kunnen we blij zijn dat de sluis opengaat, deze publicitaire onhandigheid doet daar niets aan af.

  BeantwoordenVerwijderen