donderdag 24 mei 2012

Vrijwilligers aan het Wellandcollege

 
Vorige week schreef ik in mijn weblog over het vrijwilligerswerk van Present. Vandaag komt het vrijwilligerswerk wederom aan bod.

Afgelopen maandag sprak ik de regiodirecteur van het Goudse Wellandcollege , mevrouw A.Hagoort. Zij vertelde mij een mooi verhaal over het verkrijgen van vrijwilligers. Het Wellandcollege heeft in het begin van dit jaar een advertentie geplaatst met de vraag om vrijwilligers, die de school een handje willen helpen. Daar hebben veertig mensen op gereageerd. Naast hun CV hebben ze een korte motivatie geschreven. Nu heeft het college geen veertig mensen nodig. Een rustige start van vier mensen voor dit jaar is al goed , aldus mevrouw Hagoort. Als het goed verloopt dan kunnen er volgend jaar enkelen bij.

Zoals het met echte sollicitaties gaat ,worden de vrijwilligers geselecteerd. Er wordt vooral gekeken naar hun vaardigheid om met jonge mensen om te gaan. Je moet wel tegen een stootje, “leuk “ grapje kunnen. De vrijwilligers gaan de conciërge helpen, de leraar ontlasten bij het opruimen van het lokaal of mee helpen met de techniek les.

Helaas is het niet verwonderlijk dat de meeste vrijwilligers tussen de 50 en 65 jaar zijn. Zij komen niet meer aan vast werk of vervelen zich thuis  e.d. Goede redenen om tegen een vergoeding vrijwilliger te zijn. Het college is er blij mee en de vrijwilligers hebben een goede vulling van enkele dagen.

De vier vrijwilligers krijgen elk een maatje. Dat is goed voor de communicatie en het geeft aan dat zij ook gaan behoren tot het personeel. Er wordt een overeenkomst gesloten, waarin staat dat de vrijwilliger per maand zijn werk kan opzeggen.  Al met al een goed initiatief van het Wellandcollege. Een voorbeeld voor andere scholen? Zulke initiatieven zouden meer de pers moeten halen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten