dinsdag 6 maart 2012

Gouda mag trots zijn op haar bedrijven !

 Afgelopen vrijdagmiddag zijn raadsleden met collegeleden en de griffie op bezoek geweest bij diverse Goudse bedrijven. Het was een aangenaam vertoeven bij Mokveld, Croda, Compaxo, Gouda Refractories (Vuuurvast) , Rabobank en winkelcentrum Bloemendaal. Voor iedereen was het goed om eens kennis te maken met de bedrijvigheid van alle ondernemingen.Als Gouda mogen we trots zijn op deze ondernemingen,die niet alleen zorgen voor werkgelegenheid maar ook in staat zijn bij de tijd te blijven. Via Wikipedia kom je erachter hoe oud sommige bedrijven zijn. Echt geworteld in Gouda.Zelf ben ik met  met drie raadsleden, de griffier en wethouder Bergman op bezoek geweest bij Mokveld Valves.      
                                                                              

Een super hightech bedrijf  aan de Nijverheidsstraat waar nog steeds behoefte is aan hoog geschoolde technici. Zij maken zware afsluiters voor de olie – en aardgasindustrie. Naast de hoofdvestiging te Gouda kent Mokveld ook zeker 13 neven kantoren in de wereld, veelal in gebieden waar aardolie en aardgas geboord worden. Het bedrijf heeft het devies van Veilig, Duurzaam en Betrouwbaar.
Het is een echt voorbeeld van een oud Goudse bedrijf ,dat gesticht is in 1922 door N.J.Mokveld Sr. Sinds 1957 is het bedrijf gevestigd aan de Nijverheidsstraat, daarvoor aan de Fluwelensingel. Inmiddels is het niet  meer een familiebedrijf maar een onderdeel van Thyssen-group. Voor en na de Tweede Wereld oorlog maakte het bedrijf al apparaten b.v. de stroopwafelmachine.  De grootte van het bedrijf is 14.000 m2. Hun wens is om er nog een kantoor aan vast te plakken.


Mokveld biedt aan 300 man werk, waarvan 200 werkzaam is op kantoor , in research en 100 op de werkvloer. Opmerkelijk is dat niet alleen de werkvloer super schoon is , maar dat ook al het gereedschap keurig opgeruimd is. Dat geldt niet alleen voor de vrijdagmiddag. Ik las een spreuk die duidelijk opgeld doet  “Precision is our fashion “.


Mokveld heeft veel internationale contacten die vanzelfsprekend ook wel eens naar Gouda komen. De komst van het hotel aan het Bolwerk wordt dan ook als zeer welkom gezien.


Van belang is dat de gemeente samen met andere bedrijven aan de Nijvherheidsstraat gaat kijken naar de parkeerproblemen. Gouda is trots op haar bedrijven  en zal zich  daarom moeten inzetten om deze bedrijven in de stad te houden.
Voor mij was het een super interessante middag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten