vrijdag 20 mei 2011

Gouda: “de Natste stad van Nederland”

Deze titel komt niet van mijzelf. Eerlijk gepikt van Het Goudse Watergilde.
Tja, waar je trots op wilt zijn.  Zeker op dit moment denk ik dat het een onjuiste constatering is.  In de actualisatie van het waterplan wordt gesproken over klimaatsverandering. Daarbij wordt niet de lange droge periode bedoeld maar de natte periode in de maanden … . (vul zelf maar in). Over 30 jaar wil ik daar wel het etiket klimaatsverandering aan verbinden.( Cs of Cw)
De actualisatie van het waterplan geeft in Gouda weinig beroering. Dat is niet terecht.
Spelen op het water
Het is goed als iedereen op de hoogte wordt gesteld van de activiteiten rond water. Kan Gouda forse buien verwerken, hoe staat het met verbetering van de , waterkwaliteit, zijn regentonnen gewenst , worden groene daken gesubsidieerd, zorgt Rijnland ( het hoogheemraadschap) voor de juiste peilen in Gouda, enz ? Vragen waar de komende jaren antwoord op gegeven moet  en  zal worden. Wethouder Ruwhof heeft beloofd dat elk jaar duidelijk gemaakt wordt wat gemeente Gouda met Rijnland zal doen om Gouda niet de natste stad van Nederland te laten zijn. Dat wordt gepubliceerd en daar worden acties voor alle burgers aan verbonden. Wat denkt u van groene tuinen i.p.v. met stenen geplaveide zitplekken, waterontdekplekken en meer vissen en amfibieën in de sloten?
Gelukkig geeft Rijnland aan dat zij niet de heerschappij over het Goudse water wil hebben.  Vreemd dat gemeente Gouda de controle over het water wel  wil overdragen . De gemeente moet zeker weten dat de overdracht een succes wordt en het minder gaat kosten.
De ChristenUnie adviseert de gemeente  zowel naar de provincie als het Rijk te gaan om geld los te peuteren . Gouda  moet teveel investeren in  de ophoging van wegen, sportterreinen e.d. Gouda is uiteindelijk niet gebouwd op palen.
Gouda, wel een waterrijke historische stad in Nederland maar toch niet de natste stad van Nederland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten