dinsdag 22 februari 2011

Meerwaarde van de provincie aanwezig?In mijn laatste deel van het drieluik wil ik beginnen met de vraag of de provincie opgeheven moet worden, zich moet beperken tot haar kerntaken of juist haar macht laten zien door taken binnen te halen.


Gisteren was het een koude dag. In kolonne met een ChristenUnie caravan en een lokaal treintje reden we vanuit Hank (NB) naar Nieuwendijk.
Het gloeiende betoog van Hermen Vreugdenhil, lijsttrekker van de ChristenUnie in provincie Noord-Brabant maakte ons enigszins warm. Hij voerde een warm pleidooi in het bijzijn van de lijstrekkers uit Utrecht en Zuid-Holland én de woordvoerder in de Tweede Kamer Arie Slob om een spoorlijn aan te leggen tussen Utrecht en Breda. Goed voor de economie en goed voor ontlasting van het verkeer.
Door gezamenlijk een spoortlijntje bij Nieuwendijk aan te leggen is de eerste stap genomen.


De tweede stap is het knooppunt bij Gorinchem. Verbreding van de A27 is gewenst, denk daarbij aan een 4x2 weg met ruimte voor de spoorlijn. Wie gaat investeren om de verkeersdruk te verlagen?Gebruik makend van de vele snelwegen koersten we ´s middags naar Bergschenhoek. Ook daar gaat het om een aan te leggen weg : verbinding A13-A16. Echter moet deze weg al of niet diep in het landschap liggen of is een tunnel gewenst. Arie Slob en Chris Schaapman hebben hun  keuze al gemaakt. Diep spitten!!

De provincie zal  zeker ruimtelijke ordening en infrastructuur als kerntaken moeten behouden. Dat kan je niet overlaten aan het rijk en zeker niet aan de gemeenten.

2 opmerkingen:

  1. Gerard, ik zie het al: met zo'n voorbereiding word je uitermate geschikt voor het Provinciehuis. Statenleden hebben soms de neiging om op afstand alles te weten, bij jou is dat dus niet het geval. En die luie stoel rechtsboven? Je zult hem straks hard nodig hebben. Over acht dagen weten we meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerard,

    We hebben onze wensenlijstjes al klaar liggen maar heel veel succes. Dat je een goed resultaat mag boeken. Maar houdt je spaarzame tijd (vrije) in de gaten.

    BeantwoordenVerwijderen